Športnik leta 2022: atlet Kristjan Čeh

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je ZA LETO 2022 na slavnostni prireditvi podelilo nagrade najboljšemu športniku, najboljši športnici in najboljši športni ekipi v Sloveniji.

Za najboljšega športnika leta 2022 so izbrali metalca diska Kristjana Čeha, študenta Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

Vrstni red prvih pet v glasovanju športnik leta 2022:

 1. Kristjan Čeh: 174 točk

 2. Tadej Pogačar: 141 točk

 3. Žan Kranjec: 119 točk

 4. Luka Dončić: 93 točk

 5. Tim Gajser: 60 točk.

UTEMELJITEV NAGRADE ŠPORTNIK LETA: KRISTJAN ČEH

Kristjan Čeh bi leta 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. Izstopajočih dosežkov je kar nekaj, na prvem mestu zagotovo naziv svetovnega prvaka. Tako je 19. julija v Eugenu v Združenih državah Amerike zmagal z rekordom prvenstev 71,13 metra. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone. Vsemu omenjenemu lahko dodamo še srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. In če vemo, da je to njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Kristjan Čeh letos na popolnoma drugi ravni kot njegovi konkurenti. Ker je pri 23 letih še vedno športni mladenič, se cilj postaviti svetovni rekord v metu diska ne zdi prav nič pretiran.

Kristjanu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko uspeha na nadaljnji športni poti!

Foto: Grega Vanalčič/Sportida
Facebook
LinkedIn