Dostopnost

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru se zavezuje, da bo omogočala dostopnost spletišča v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikov.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče fkbv.um.si. Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (na primer: bralnike zaslona),
 • navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Stopnja skladnosti

Spletišče fkbv.um.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Pojasnilo o morebitni nedostopni oz. neustrezno prikazani vsebini

Dostopnost spletišča fkbv.um.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo. Kljub temu nekatere objavljene vsebine zaradi nesorazmernega bremena morda ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Pri spletnih objavah v okviru spletišča fkbv.um.si uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti tako niso dostopni tudi nekateri dokumenti, ki so namenjeni strokovnim oziroma ozkim ciljnim javnostim ali pa bi iz razloga svoje kompleksnosti predstavljali nesorazmerno breme.

Vendar se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru kljub temu izdatno trudimo, da bi bile vse naše vsebine čim bolj prilagojene morebitnim uporabnikom, ki pripadajo ranljivim skupinam. V prihodnje bomo poskrbeli, da bomo dokumente v čim večji možni meri objavljali v dostopni obliki. 

Primeri takih vsebin so: 

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa, 
 • grafični elementi v obliki slik z napisi (npr. infografike), 
 • videoposnetki, 
 • različne kompleksne tabele s podatki.

Povratne in kontaktne informacije

Obiskovalci spletne strani fkbv.um.si lahko kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Dostopnost bomo lahko še bolj izboljšali, če nam poročate o svojih izkušnjah z našim spletiščem. Če boste naleteli na kakšno težavo, če potrebujete dostop do informacij, ki so nedosegljive, nam to sporočite.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti:

 

Kontakt:             

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

02/320 90 00

fkbv@um.si

 

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. V kolikor v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

V primeru, da ugotovite odstopanje od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

 

Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Davčna ulica 1

1000 Ljubljana

01/555 58 48

gp.irsid@gov.si

 

Priprava izjave o dostopnosti

Izjava je bila objavljena 20. 4. 2023.