Zgodba študenta – Katja Stojnšek

Moja srednješolska pot se je začela v Rogaški Slatini, kjer sem zaključila izobraževalni program za poklic tehnik optik. Študij na tej smeri bi morala nadaljevati samoplačniško v tujini, kar si takrat nisem mogla privoščiti. Med izbiranjem fakultete za nadaljevanje izobraževanja nisem veliko kolebala, saj sem odraščala na majhni samooskrbni haloški kmetiji, kjer sem uživala v naravi in še posebej vzljubila delo z rastlinami.

Obiskala sem informativne dneve na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, kjer sem se takoj počutila prijetno, navdušil pa me tudi izgled fakultete. Za smer Agronomija – okrasne rastline, zelenjava in poljščine sem se odločila, saj ta program vključuje področja, ki sem jih želela bolje spoznati. Študij je bil zanimiv in je izpolnil moja pričakovanja. Predmetnik je vključeval tudi izbirne predmete. To je pripomoglo k temu, da je vsak posameznik imel možnost graditi izobrazbo na tistem, kar ga je res zanimalo.

Tokom študija sem aktivno več let sodelovala kot tutorka ter članica študentskega sveta fakultete. Študentsko življenje na fakulteti je bilo super. Organizirali smo veliko aktivnosti, okroglih miz, izletov, iger idr. Izdajati smo pričeli tudi šolski časopis Agriacta, ki ima sedaj že svojo 3. številko. Skupaj s študenti iz drugih fakultet in profesorji sem sodelovala pri projektu ŠIPK z naslovom »Cianogeni glikozidi v rastlinah iz družine rožnic na območju nekdanjega grajskega vrta«. Ob koncu projekta smo izdali tudi monografijo z naslovom Rožnice (Rosaceae) v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru in cianogeni glikozidi.

Leta 2021 sem diplomirala in si pridobila naziv diplomirana inženirka agronomije. Trenutno študiram na 2. stopnji in zaključujem drugi letnik študija na smeri Kmetijstvo.

Znanje, ki sem ga pridobila tokom študija želim čim boljše unovčiti ter tako prispevati k boljšemu sodobnemu kmetijstvu, saj so pridelava kvalitetne hrane, samooskrba in skrb za okolje nujni za kvaliteto življenja.

Facebook
LinkedIn