Naslov projekta: Tehnologija pridelave hrušk in češenj (Production technology of cherry and pear)
Šifra projekta: V4-1409
Trajanje projekta: 2014-2017
Vodja projekta: izred. prof. dr. Tatjana Unuk
Naziv težišča v okviru CRP: šifra 2.01.03; Konkurenčnost proizvodnje hrane in obnovljivih naravnih virov, Rastlinska pridelava
Nosilna raziskovalna organizacija: Univerza v Mariboru Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Povezave:
Tehnoloska navodila CRP – Tehnologija pridelave hrusk in cesenj
KONCNO POROCILO PROJEKTA – CRP 1409 S PRILOGAMI
Raziskovalne organizacije – soizvajalke:
– UL Biotehniška fakulteta
– Kmetijski inštitut Slovenije
– KGZS zavod Maribor
– KGZS zavod Nova Gorica
Financerji projekta:
– ARRS- Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije
Ključne besede: tehnologija pridelave, hruška, češnja, pridelava, poobiralni postopki
Časovnica ter načrt dela za projekt CRP V4-1409 – Tehnologija pridelave hrušk in češenj
V skladu s pozivom MKO ter ARRS prilagam časovnico in načrt dela za projekt CRP V4-1409 – Tehnologija pridelave hrušk in češenj.
Časovnica in načrt projektnega dela temeljita na 21 dosežkih oz. izsledkih, ki jim nosilec in partnerji v projektu sledijo s pomočjo 21 mejnikov, razporejenih preko celotnega obdobja trajanja projekta, to je 36 mesecev.
Zaradi vpliva okoljskih dejavnikov na kakovostne parametre hrušk in češenj ter določitve skladiščnih režimov pri hruški so potrebni vsaj triletni poskusi, da se zagotovi večja reprezentativnost podatkov. Ker so analize navedenih parametrov zahtevne in so dovolj reprezentativne le na »dolgi rok« smo predvideli izvajanje projekta za 36 mesecev.
Načrt (časovni plan) je skupen vsem poskusov, ki bodo izvedeni nasadih:
Prvo leto
načrtovanje poskusov in praktična postavitev poskusov na terenu
vzorčenje poskusov
priprava vzorcev ter analize
vrednotenje rezultatov
Drugo leto
nadaljevanje poskusov iz prejšnjega leta s potrebnimi modifikacijami
vzorčenje poskusov
priprava vzorcev ter analize
vrednotenje rezultatov
predstavitev delnih rezultatov v nasadih, kjer so poskusi potekali ter drugih
strokovnih srečanjih
Tretje leto
nadaljevanje poskusov iz prejšnjega leta s potrebnimi modifikacijami
vzorčenje poskusov
priprava vzorcev ter analize
vrednotenje rezultatov
predstavitev rezultatov v nasadih, kjer so poskusi potekali ter nadrugih strokovnih srečanjih
publikacija dobljenih rezultatov
izdelava navodil posamezen tehnološki ukrep za pridelavo hrušk in češenj
Pregled in časovnica mejnikov ter dosežkov
M1 Ocenjevanje pojava gnilobe češenj v različnih pridelovalnih sistemih (IP, 0,0 MRL, EKO, brez škropljenja) (rastna sezona 2015, 2016)
M2 Vrednotenje vpliva načina namakanja na vitalnost dreves ter količino in kakovost češenj (rastna sezona 2015, 2016)
M3 Ugotavljanje vpliva časa gnojenja in odmerka dušika na parametre rasti in rodnosti ter kakovosti pridelka pri češnji (rastna sezona 2015, 2016)
M4 Vrednotenje vpliva posameznega obravnavanja na zavezanost plodov pri češnji (rastna sezona 2015, 2016)
M5 Določanje vsebnosti FFS v plodovih češenj (zima 2015, 2016)
M6 Vrednotenje vpliva različnih načinov namakanja na vigor, količino ter kakovost hrušk (rastna sezona 2015, 2016)
M7 Vrednotenje uspešnosti različnih ukrepov za izboljšanje oploditve pri hruški (rastna sezona 2015,2016)
M8 Vrednotenje vpliva različnih načinov gnojenja pri hruški na vigor, količino in kakovost pridelka (rastna sezona 2015, 2016)
M9 Vrednotenje vpliva posameznih pridelovalnih sistemov na pojav hruševe bolšice in predatorjev (rastna sezona 2015, 2016)
M10 Vrednotenje vpliva različnih odmerkov kalija na vigor ter količino in kakovost pridelka hrušk (rastna sezona 2015, 2016)
M11 Spremljanje dinamike spreminjanja standardnih indikatorjev zrelosti in določitev obiralnega okna v odvisnosti od pridelovalnega sistema (poletje 2015, 2016)
M12 Vrednotenje vpliva alternativnih metod zatiranja plevelov v nasadu hrušk ter ocena njihovega vpliva na rast in rodnost ter kakovost pridelka (rastna sezona 2015, 2016)
M13 Vrednotenje možnosti izboljšanja oveska pri hruški sorte ‘Sweet sensation’ (poletje 2015, 2016)
M14 Določanje optimalnih postopkov zorenja hrušk takoj po obiranju (avgust november 2015, 2016) Definiranje mikrobioloških in fizioloških sprememb med skladiščenjem hrušk sorte ‘Uta’ (jesen in zima 2015/2016, 2016/2017)
M15 Definiranje mikrobioloških in fizioloških sprememb med skladiščenjem hrušk sorte ‘Uta’ (jesen in zima 2015, 2016)
M16 Vrednotenje parametrov kakovosti hrušk sort ‘Uta’ in ‘Sweet sensation’ (trdota mesa, barva kožice, vsebnost skupnih sladkorjev, vsebnost posameznih organskih kislin, vitamin C, vsebnost hlapnih spojin) (avgust oktober 2015, 2016)
M17 Primerjava skladiščne sposobnosti hrušk sort ‘Uta’ in ‘Sweet sensation’ in spremljanje kakovosti med skladiščenjem v CA (dihanje plodov, določanje anaerobnih metabolitov ter najpomembnejših hlapnih spojin) (2015, 2016)
M18 Definiranje postopka priprave za trg za sorti ‘Uta’ in ‘Sweet sensation’ po skladiščenju v CA atmosferi (jesen in zima 2015/16, 2016/17)
M19 Določitev vsebnosti FFS v hruškah sorte ‘Sweet sensation’ iz različnih pridelovalnih sistemov (oktober december 2015, 2016)
M20 Vrednotenje ekonomske vzdržnosti pridelave hrušk v različnih pridelovalnih sistemih (klasična IP, 0, MRL, EKO, brez škropljenja) (pomlad 2017)
M21 Izdelava navodil za posamezne tehnološke ukrepe v nasadu hrušk in češenj (pomlad 2017)
Nabor dosežkov oz. izsledkov s časovnico in nosilci posameznih nalog je predstavljen v preglednici št. 1. Predvidevamo, da bomo do prvih delnih rezultatov prišli v 25. mesecu od pričetka trajanja projekta. Glavni dosežek hkrati predstavlja glavni cilj projekta, to je izdelava navodil za izvedbo pomembnih tehnoloških ukrepov v pridelavi hrušk in češenj, ki bodo hkrati vsebovala informacijo glede ekonomskega ovrednotenja posameznega načina pridelave obeh sadnih vrst (IP, EKO, 0,0 MRL). Predvidevamo, da ga bomo dosegli v 36. mesecu trajanja projekta.
Preglednica 1: Časovnica izsledkov oz. dosežkov
Št. izsledka (delnega cilja) DOSEŽEK – MEJNIK | Naslov izsledka | Datum/mesec* | Nosilec naloge |
1 | Tehnološka rešitev za učinkovito preprečevanje pojava gnilobe pri češnji | 25 | UM FKBV |
2 | Primernost posameznega načina namakanja v pridelavi češenj | 25 | SC Maribor Gačnik, SC Bilje |
3 | Gnojenje češenj (čas gnojenja, odmerek dušika) | 25 | UM FKBV |
4 | Definiranje vzrokov osipanja pri češnji | 28 | KIS |
5 | Vsebnost FFS v češnjah iz različnih pridelovalnih sistemov | 32 | UL BF |
6 | Primernost posameznih načinov namakanja za pridelavo hrušk | 28 | UL BF |
7 | Tehnološke rešitve za izboljšanje opraševanja in oploditve pri hruški | 28 | UL BF |
8 | Priporočila za gnojenje hrušk (s poudarkom na dušiku) | 30 | UL BF |
9 | Metode varstva hrušk pred hruševo bolšico | 28 | UM FKBV, KGZ Maribor |
10 | Gnojenje hrušk (s poudarkom na kaliju) | 30 | UM FKBV |
11 | Dinamika zorenja hrušk sorte ‘Uta’in ‘Viljamovka’ v različnih pridelovalnih sistemih | 27 | UM FKBV |
12 | Alternativne metode zatiranja plevelov v nasadu hrušk | 28 | UM FKBV |
13 | Metode izboljšanja oveska pri hruški sorte ‘Sweet sensation’ | 30 | KIS |
14 | Režimi skladiščenja in priprave za trg za sorti hrušk ‘Uta’ in ‘Viljamovka’ iz različnih načinov pridelave | 30 | UL BF |
15 | Mikrobiološke in fiziološke spremembe medskladiščenjem hrušk sorte ‘Uta’ | 33 | UL BF |
16 | Parametri kakovosti pri hruškah sorte ‘Uta’ in ‘Sweet sensation’ | 30 | UL BF |
17 | Skladiščna sposobnost hrušk sorte ‘Uta’in ‘Sweet sensation’ ter spremljanje kakovosti med skladiščenjem v CA | 33 | UL BF |
18 | Postopek priprave za trg za sorti ‘Uta’ in ‘Sweet sensation’ | 33 | UL BF |
19 | Vsebnost FFS v hruškah sorte ‘Sweet sensation’ iz različnih pridelovalnih sistemov | 30 | UL BF |
20 | Ekonomsko vrednotenje pridelave hrušk in češenj v različnih pridelovalnih sistemih. | 33 | UM FKBV |
21 | Navodila za izvedbo pomembnih tehnoloških ukrepov v pridelavi hrušk in češenj ter ekonomsko vrednotenje posameznih načinov pridelave (IP, 0,0 MRL, EKO, brez škropljenja) | 36 | VSI |
- Sivo obarvana polja prikazujejo dosežen mejnik
Dosedanje objave projektne skupine, vezane neposredno na delo na projketu:
Na sadjarskem kongresu, ki je potekal 20. in 21. 1. 2017 je bilo predstavljenih sedem prispevkov, ki so se neposredno nanašali na vsebine iz projekta. Na spletni strani Strokovnega sadjarskega društva Slovenije http://sadjar.si/wp-content/uploads/2017/02/Zbornik-referatov.pdf je objavljen Zbornik referatov 4. Slovenskega sadjarskega kongresa, kjer so navedeni tudi prispevki sodelujočih v projektu, vezani neposredno na vsebine projekta.
Ti prispevki (znanstveni članki, predstavljeni na konferenci) so:
– Izboljšanje rodnega nastavka češenj (Prunus avium L.) z uporabo 1 – naftilocetne in giberelinske kisline (M. Stopar)
– Kako povečati ovesek pri hruški (Pyrus communis L.) sorte ‘Viljamovka’? (M. Hudina in sod.)
– Primernost kombinacije časa gnojenja in odmerka dušika za pridelavo češenj sorte ‘Summit’ (T. Unuk in sod.)
– Rezultati testiranja alternativnih škropilnih programov za zatiranje navadne hruševe bolšice (Cocopsylla pyri L.) v sistemu pridelave hrušk »0,0 residue« (M. Lešnik in sod.)
– Vpliv opraševanja na pridelek in kakovost plodov navadne hruške (Pyrus communis L.) sort ‘Viljamovka’ in ‘Abbate Fetel’ (M. Hudina in sod.)
– Količina in kakovost pridelka navadne hruške (Pyrus communis L.) sort ‘Viljamovka’ in ‘Abbate Fetel’ (M. Hudina in sod.)
– Vpliv različnih pridelovalnih sistemov na skladiščno sposobnost hrušk (E. Zlatić in sod.)