Cilj projekta je na podlagi uvajanja novih praks vpeljati tehnologijo za pridelovanja soje in drugih zrnatih stročnic za različne sisteme pridelave ter s tem ustvariti pogoje za tržno uspešno proizvodnjo. Projektne dejavnosti bodo imele vpliv na zagotavljanje pogojev večje samooskrbe in s tem pomembno prispevale k zmanjšanju uvoza beljakovinske krme in hrane za ljudi. K ciljem spada tudi zasledovanje in priprava strokovnih podlag za doseganje ciljev skupne evropske kmetijske politike in osnutka Agende združenja Podonavske soje z naslovom The European Protein Transition, ki za naslednja obdobje predvideva bistveno zmanjšanje odvisnost uvoza beljakovinskih rastlin iz neevropskih trgov.
Z uvajanjem novih tehnologij, razvojem prototipa za toplotno obdelavo zrnatih stročnic na KMG, optimalizacijo krmnih obrokov z zrnatimi stročnicami, ter možnih novih proizvodih v humani prehrani, ki bi bili primerni na slovenskem tržišču ter zagotavljanjem kakovosti pridelkov s certificirano proizvodnjo, ustvarjamo možnosti za doseganje strateških ciljev zapisanih v dokumentih MKGP. S širjenjem znanja o stročnicah v prehrani in tehnoloških postopkih na kmetijah nastajajo nove priložnosti povečanja dohodka z novimi končnimi proizvodi visoke kakovosti (ekološki proizvodi, proizvodi brez GSO), kar prinaša podlage za večji dohodek in zaposljivost na kmetijah.
Koordinator projekta (vodilni partner):
-Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (raziskovalna organizacija),
Partnerji projekta:
-Univerza v Ljubljani, Biotehnična fakulteta, Oddelek za agronomijo, (raziskovalna organizacija),
-Univerza v Ljubljani, Biotehnična fakulteta, Oddelek za živilstvo, (raziskovalna organizacija),
-Kmetijski Inštitut Slovenije (raziskovalna organizacija),
-Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (raziskovalna organizacija),
-KGZS, Kmetijsko Gozdarski Zavod Novo Mesto (svetovalna organizacija),
-Jožica Kure (kmetijsko gospodarstvo),
-Alojz Ferlan (kmetijsko gospodarstvo),
-Bojan Leskošek (kmetijsko gospodarstvo),
-Žipo Lenart d.o.o. (kmetijsko gospodarstvo),
-Miran Grubič (kmetijsko gospodarstvo),
-Alojz Topolovec (kmetijsko gospodarstvo).
Ključne besede projekta:
-kmetijski proizvodni sistem
-kmetijska praksa
-gnojenje in upravljanje s hranili
-kmetijska oprema in stroji
-rastlinska pridelava in hortikultura
-gospodarjenje s tlemi/funkcionalnost
-kakovost hrane/predelava in prehranska vrednost
Trajanje projekta: 2019-2021
Aktualne povezave:
– Evropska komisija (Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja)
– PRP 2014–2020 (Program razvoja podeželja)