Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline
Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline
Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline
AKTUALNO za bodoče študente INFORMATIVNI DAN Predstavitev poklica inženirja ekološkega kmetijstva Video Dobre kmetijske prakse: Ekološko kmetijstvo Video 1 Video 2 Sodelovanje s kmetijami: Nekemične metode zatiranja plevelov v soji Video Naši študentje: Zlate misli – biodinamična kmetija Turinek Naši študentje: Lušt Naši študentje: Ocean Orchids d.o.o. Posebna izdaja časopisa ob informativnem dnevu
| |
Vizija in cilji katedre
Vizija katedre je proučevanje in razvoj sonaravnih in tržno zanimivih področij zelenjadarstva, okrasnih rastlin in poljedelstva. Pri tem ima poseben pomen interdisciplinarnost in zaokrožen proizvodni proces od njive, semena, do vilic.
Cilj katedre je izobraževati in podajati praktično uporabna znanja, ki omogočajo, z osnovno in dopolnilnimi dejavnostmi, uspešno gospodarjenje na povprečnih slovenskih kmetijah in večjih gospodarstvih.
Člani katedre
Člani katedre: | ||
---|---|---|
red. prof. dr. Franc BAVEC Agronomija – okrasne rastline, zelenjava in poljščine Delovna področja: poljedelstvo, alternativne rastline, ekološko kmetijstvo, integrirana pridelava tel: 00 386 (2) 320 90 30 e-mail: franci.bavec@um.si bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS | ||
red. prof. dr. Martina BAVEC Delovna področja: zelenjadarstvo, poljedelstvo, ekološko kmetijstvo, integrirana pridelava tel: 00 386 (2) 320 90 49 e-mail: martina.bavec@um.si bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS | ||
izr. prof. dr. Andrej ŠUŠEK Delovna področja: okrasne rastline, razmnoževanje rastlin, zelenjadarstvo, poljedelstvo tel: 00 386 (2) 320 90 05 e-mail: andrej.susek@um.si bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS | ||
doc. dr. Silva GROBELNIK MLAKAR – prodekanica za Mednarodno dejavnost, Erasmus koordinatorica, tutorka študijskega programa Agronomija Delovna področja: poljedelstvo, požetvene tehnologije, ekološko kmetijstvo tel: 00 386 (2) 320 90 82 e-mail: silva.grobelnik@um.si bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS | ||
viš. pred. mag. Manfred JAKOP Delovna področja: poljedelstvo, zelenjadarstvo, ekološka in integrirana pridelava tel: 00 386 (2) 320 90 01 e-mail: manfred.jakop@um.si bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS | ||
viš. pred. dr. Martina ROBAČER, tutorka študijskega programa Ekološko kmetijstvo Delovna področja: ekološko kmetijstvo, kmetijsko okoljski program, turizem na ekoloških kmetijah tel: 00 386 (2) 320 90 49 e-mail: martina.robacer@um.si govorilne ure: torek, 11.00-12.00, pisarna G107 bibliografija: COBISS raziskovalna dejavnost v Sloveniji: SICRIS |
Inštitut za ekološko kmetijstvo
Nosilci in izvajalci predmetov
Mentorstva članov katedre
ŠTRAUS, Saša. Potencialni indikatorji za ocenjevanje trajnosti v pridelavi hrane na njivah. http://dkum.uni-mb.si/Dokument.php?id=52423.
GROBELNIK MLAKAR, Silva. Agronomic characteristics, potential utilisation and quality of grain amaranth Amaranthus cruentus L. : ph. d. thesis = Agronomske značilnosti, potencialna raba in kakovost pridelka zrnatega ščira Amaranthus cruentus L. http://dkum.uni-mb.si/Dokument.php?id=52106.
TURINEK, Matjaž. Comparability of the biodynamic production system regarding agronomic, environmental and quality parameters : Ph. D. Thesis = Primerljivost biološko dinamičnega pridelovalnega sistema glede na agronomske, okoljske in kakovostne parametre. http://dkum.uni-mb.si/Dokument.php?id=21006.
FEKONJA, Milojka. Growth, photosynthetic parameters and yield in sweet maize in response to mulch, nitrogen fertilizers and water supply : Ph. D. Thesis = Rast, parametri fotosinteze in pridelek sladke koruze v odvisnosti od zastirk, dušikovih gnojil in oskrbe z vodo. http://dkum.uni-mb.si/Dokument.php?id=19091.
TAMŠE, Nina. Ekološka živila v kuhinjah javnih zavodov na območju Savinjske regije. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=64972.
SEVER, Marko. Development of organic farms in local area – how to transform local farms to 100 % organic for one local or regional area: Master Thesis. Graz: FH Joanneum, 2016. 94 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 4338220]
KUKOVIČ, Gregor. Notranja kakovost solate v odvisnosti od kmetijskih pridelovalnih sistemov. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=64516.
VUKMANIČ, Tjaša. Okoljski odtis poljščin in zelenjadnic v odvisnosti od pridelovalnega sistema. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=60673.
URBANČ, Kristina. Ostanki pesticidov v zelenjavi in sadju. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=64527.
KUKOVIČ, Gregor. Povečanje učinkovitosti obdelave tal z uporabo RTK-navigacije. https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=64516.
Učna gradiva, knjige, priročniki
Učna gradiva, knjige, priročniki… katerih avtorji / soavtorji smo člani katedre:
Martina Robačer, Tjaša Vukmanič, Franc Bavec, Martina Bavec
EKO gastronomija
Koraki do zaupanja vredne (certificirane) ponudbe ekološke hrane v gastronomiji
52 str.
Leto izdaje: 2018
Maribor, Univerzitetna založba UM
Jože BAVCON, Klemen ELER, Andrej ŠUŠEK TELOHI (Helleborus L.) V SLOVENIJI = HELLEBORUS (Helleborus L.) IN SLOVENIA 205 str. Leto izida: 2012 Ljubljana: Botanični vrt Univerze ISBN 978-961-6822-15-2 | |
| Snežana I. Oljača, Franc Bavec ORGANSKA PROIZVODNJA HELJDE I ALTERNATIVNIH ŽITA: PRIRUČNIK 68 str. Leto izida: 2011 Beograd: Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju Serbia organica ISBN 8688997004, 9788688997003 |
Janoš BERENJI, Ferenc BALAŽ, Franc BAVEC ULJANA TIKVA I NJENA PROIZVODNJA 67 str. Leto izzida: 2010 Novi Sad: Institut za ratarstvo i povrtarstvo ISBN 978-86-80417-25-7 | |
Martina BAVEC, Martina ROBAČER, Polonca REPIČ,Dominika ŠTABUC-STARČEVIČ SREDSTVA IN SMERNICE ZA EKOLOŠKO KMETIJSTVO 149 str. Leto izida: 2009 Maribor: Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Inštitut za ekološko kmetijstvo ISBN 978-961-6317-34-4 Namen publikacije “Sredstva in smernice za ekološko kmetijstvo” je seznanitev z novostmi na področju ekološkega kmetijstva, ki so z novo zakonodajo vstopile v veljavo 1.1.2009 na območju celotne Evropske Unije. Spremembe v zakonodaji narekujejo številne novosti, ki jih morajo upoštevati ekološki pridelovalci in predelovalci ter tudi vsi drugi izvajalci v tej dejavnosti. V publikaciji so še podrobneje opredeljena rastlinska pridelava (gnojenje in varstvo rastlin), živinoreja, predelava in označevanje ekoloških živil. Dodani so tudi nasveti in primeri izračunov različnih normativov. Kljub temu, da naj bi potekalo ekološko kmetijstvo v zaključenem krogotoku in s čim manj dokupi različnih kmetijskih repromaterialov, se pri nekaterih panogah tudi ti uporabljajo. V zadnjem času je na slovenskem trgu narasla ponudba sredstev, ki so načeloma primerna/dovoljena za ekološko kmetovanje in ustrezajo zahtevam zakonodaje, niso pa v tem smislu posebej označena. Zato je namen izdaje te publikacije oblikovati za različne namene sezname na slovenskem trgu dostopnih gnojil, sredstev za varstvo in nego ter krepitev rastlin, čistil, krme in dodatkov za predelavo. Tako bodo lahko vsi zainteresirani za okolju in človeku prijaznejše kmetijske repromateriale uporabljali to publikacijo kot priročnik za izbor primernih sredstev za ekološko kmetijstvo.Publikacija je univerzitetni učbenik. | |
Franc Bavec, Martina Bavec ORGANSKO PROIZVODSTVO I UPOTREBA NA ZAMENSKI KULTURI 234 str. Leto izida: 2009 Skopje: Izdavački centar Tri ISBN 978-9989-187-90-2 | |
Franc Bavec, Martina Bavec 241 str. Leto izida: 2006 Boca Raton: Crc Press ISBN-13: 978-1-57444-617-3, ISBN: 1-57444-617-7 Merging coverage of two increasingly popular and quickly growing food trends, Organic Production and Use of Alternative Crops provides an overview of the basic principles of organic agriculture and highlights its multifunctionality with special emphasis on the conservation of rare crops and their uses. Considering more than 30 disregarded and neglected crops suitable for growth in temperate climates, each chapter covers the botany, climate conditions, cultivars, production and yield, growth and ecology, organic cultivation, harvesting, handling and storage, and utilization where the information is available and applicable to the crop under discussion. Other topics include organic production systems, the nutritional and health benefits of products, food processing, and suggestions for some homemade foods.The authors have a wide range of experience in the growing and processing of alternative crops, the management of the processing projects, and the marketing of organic products. They have worked in close cooperation with many small scale processing activities on farms and in the food industry. Drawing on their combined experience, they provide a summary of the major problems and the knowledge base for utilization of alternative crops in new products. The broad range of coverage and interdisciplinary approach make this book a comprehensive reference and useful tool not only for the production of alternative crops but also for the development of new niche market products. | |
Franc BAVEC, Metka SLEKOVEC OD NJIVE DO MEJICE IN KRUHA: izbrane teme iz poljedelstva 212 str. Leto izida: 2003 Maribor: Fakulteta za kmetijstvo | |
Franc Bavec NEKATERE ZAPOSTAVLJENE IN/ALI NOVE POLJŠČINE 215 str. Leto izida: 2000 Maribor: Fakulteta za kmetijstvo Avtor v knjigi predstavi poljščine, ki so bile nekdaj pri nas ali drugod po svetu pogost člen njivskega kolobarja in čeprav so sedaj “zapostavljene”, lahko kdaj v prihodnje postanejo ponovno gospodarsko zanimive. V knjigi so opisane tudi druge rastline kot sladki krompir, kvinoja, vinja, nekatere vrste prosa in druge poljščine, ki pri nas niso bile nikoli razširjene, vendar vsaj nekatere od njih utegnejo postati uspešna alternativa dosedanjim kulturam. Skupno je v knjigi predstavljeno 37 rastlin, sistematično urejenih, ki bralcu podaja osnovno informacijo o posamezni rastlini, njenem gencentru, izgledu, razširjenosti v svetu nekdaj in danes, agrotehniki in njeni dejanski ali potencialni uporabnosti. |
Na katedri smo avtorji in soavtorji številnih strokovnih člankov in prispevkov, izvajamo strokovna predavanja in usposabljanja za svetovalno službo, kmete (izobraževanja v okviru KOP, EK), predavamo srednjim in osnovnim šolam, organiziramo dneve odprtih vrat, aktivno smo udeleženi na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, itd.
AGRA 2017
Kakovost ekološke hrane v primerjavi s konvencionalno: prispevek na okrogli mizi, ki jo je organizirala Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru s partnerji z naslovom “Ekološka živila v gastronomiji BIO + LOKALNO = IDEALNO”
AGRA 2015
Pomen prenosa znanja v ekološkem kmetijstvu: predstavitev na strokovnem posvetu “Kako razviti potencial slovenskih kmetij za več lokalne hrane, ki je potekal v okviru Dneva ekološkega kmetijstva
Možnosti za izboljšanje rodovitnosti tal z uporabo podsevov in novimi pristopi ravnanja s tlemi v pridelavi zelenjave in oljnih buč – projekta InterVeg in SoilVeg [predstavitev na sejmu AGRA 2015 v okviru Dneva ekološkega kmetijstva]
Predstavitev PKP projektov:
– Dejavniki kakovosti bučnega olja in uporaba zelenih tehnologij
– Predelava soje v tofu s stališča varnosti in kakovosti
AGRA 2014
Predstavitev mednarodnega projekta CORE ORGANIC II – COBRA
AGRA 2012
Vseživljenjsko e-izobraževanje na področju ekološkega kmetijstva
|
Člani katedre smo avtorji in soavtorji številnih znanstvenih člankov (Cobiss). Prav tako aktivno, kot vodje in partnerji, sodelujemo v nacionalnih ter mednarodnih projektih.
Na področju ekološkega kmetijstva sodelujemo v »European Network of Organic Agriculture University Teachers – ENOAT«.
- Nacionalni projekti
- Mednarodni projekti
Dogodki katedre
Katedra organizira in soorganizira različne dogodke: simpozij Aktualno na področju ekološkega kmetijstva, Alpe Jadran Biosimpozij, dneve odprtih vrat, itd.
September 2019
19. 1. 2016: Slavnostna akademija ob 10. obletnici izvajanja študijskega programa “Ekološko kmetijstvo” in 9. posvet z mednarodno udeležbo “Aktualno na področju ekološkega kmetijstva”
3. 10. 2013: DAN ODPRTIH VRAT, predstavitev projektov
– Program
– Predstavitve projektov (Core Organic II – COBRA, CRP projekt , Core Organic II – InterVEG )
– Fotogalerija
– Prispevek v oddaji Ljudje in zemlja, 27. 10. 2013
6. 3. 2014: Danube Soya Information Event and Round Table “Perspectives of Soybean in Slovenia”
21. 2. 2013: AKTUALNO NA PODROČJU EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA
– Program
7. 2. 2012: AKTUALNO NA PODROČJU EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA – “Inovativni pristopi v ekološki pridelavi zelenjave in poljščin”
– Program
11.―19. 11. 2011: 14. ALPE JADRAN BIOSIMPOZIJ
– Program
– Zbornik izvlečkov
27.―29. 1. 2010: 13. ALPE JADRAN BIOSIMPOZIJ in AKTUALNO NA PODROČJU EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA – “Raziskovanje in prenos znanja v ekološkem kmetijstvu”
– Program
10. 9. 2017 – OBVESTILO ZA EKOLOŠKE PRDELOVALCE IN PREDELOVALCE – povabilo k oglaševanju
Januar 2019 – Aktualno na področju ekološkega kmetijstva 2019
Predavanja: