Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Faculty of Agriculture and Life Sciences

  

Kazalo člankov

  • Izr. prof. dr. Tomaž Langerholc, vodja

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9054

  • Mag. Maša Primec, asistent

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9057

  • Danica Štefok, laborant - tehniški sodelavec VI

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9039

  • Martin Kozmos, samostojni strokovni delavec VII/1

Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.;

 

RAZISKOVALNA DEJAVNOST KATEDRE

Katedra za mikrobiologijo, biokemijo, molekularno biologijo in biotehnologijo se ukvarja predvsem z raziskavami dobrobitnih substanc, onesnaževal in mikroorganizmov v hrani in njihovim vplivom na zdravje človeka. Raziskave potekajo predvsem na nivoju in vitro z uporabo celičnih modelov. S celičnimi modeli lahko simuliramo večino dogodkov v našem črevesju, kar predstavlja alternativo obstoječim eksperimentom na živalih. Več informacij o modelih in njihovi uporabi je dostopno v članku Cencič in Langerholc (2010): Functional cell models of the gut and their applications in food microbiology; Int J Food Microbiol, Jul 31;141 Suppl 1:S4-14.

Celični modeli črevesja so se uspešno uporabljali v raziskavah:

  • gastroenteritičnih patogenih virusov in bakterij (Campylobacter, Listeria, rotavirus)
  • probiotikov (Lactobacillus) in ugotavljanje njihovih dobrobiti
  • določevanje biodostopnosti (zaželenih substanc in onesnaževal v hrani)
  • toksikologijo
  • ugotavljanje terapevtskih učinkov zdravilnih rastlin

Rezultati raziskav se uporabljajo tudi na področju priprave novih tipov funkcionalne prehrane, pri ocenah tveganja in rangiranju tveganj v hrani.

 

TEKOČI RAZISKOVALNI PROJEKTI

  • 2020-2023 EIP 16.5. Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam: ''Pridelava gob na kmetiji in njena vloga v krožnem gospodarstvu pri pripravi kvalitetnega ekološkega gnojila'' (Farm mushroom cultivation and its role in the circular economy for the production of quality organic fertilizer)
  • 2019-2022 EIP 16.2. Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij: ''Testiranje in selekcija govedi ženskega spola na genotip beta kazeina A2A2 za pripravo funkcionalnih mlečnih proizvodov'' (Testing and selection of female bovine animals on the A2 beta casein genotype for the production of functional milk products with higher added value)

 

VEČJI PRETEKLI RAZISKOVALNI PROJEKTI

  • Komercialni projekti z gospodarskimi družbami Radenska d.o.o. (Radenci), AciesBio d.o.o. (Ljubljana), MIV d.o.o. (Maribor) - 2015-2016
  • RESEARCH INTO FOOD SAFETY AND HEALTH P1-O64 (Programme) – 2014-2018 http://sicris.izum.si/search/rsr.aspx?opt=4&lang=eng&id=8425
  • EU FP7 ECsafeSEAFOOD (311820) http://www.ecsafeseafood.eu/ - 2013-2017 (MF UM) (Leader of WP5 – toxicology with cell lines in vitro)
  • EDULINK II - Strengthening Capacity for Food Science and Technology Teaching, Learning and Research to Add Value to Indigenous Foods For Food Security in Africa and the Caribbean - EuropeAid/132023/D/ACT/ACPTPS. http://www.fstinac.net/
  • Komercialni projekt z gospodarsko družbo Radenska d.o.o. (Radenci, Slovenija) - 2013
  • EUREKA SF-ANTISPOIL - Potent spices-free natural antioxidant additive) (3211-11-000176) – 2012-2014
  • ERASMUS INTENSIVE PROGRAMME: Traditional food in combating foodborne pathogens - ERA-IPR-2/122011-2013. http://www.mf.uni-mb.si/index.php/sl/mednarodno-sodelovanje 
  • EFSA - Study on the influence of food processing on nitrate levels in vegetables - GP/EFSA/CONTAM /2012/01 - 2012-2013 http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/514e.htm 
  • APPLICATION OF CLASSICAL AND MODERN MOLECULAR METHODS FOR ETIMOLOGICAL CHARACTERIZATION OF GASTROENTERITISES. 2011-2014 - ARRS J34252
  • EU 6-FP-IP PATHOGENCOMBAT FOOD-CT-2005-007081 www.pathogencombat.com/leader of WP3: Functional cell models and leader of WP9: Host-pathogen interactions
  • FP6-2004-INCO-DEV-3-MARAMA II – 032059 www.marama.life.ku.dk (Leader of WP4: Potential health benefits)
  • EU-SAFEFOODERA-M8183-PROBIOSAFE -2009-2011
  • EU-SAFEFOODERA-M-8184-RISKFOODCONT-2009-2011

 

UČNA GRADIVA ZA ŠTUDENTE

Vsa učna gradiva za dostopna na moodle-u. Če morda nimate dostopa do posamezne učne enote, se obrnite na referat ali pa na sodelavce katedre.

 

DIPLOMSKE IN MAGISTRSKE NALOGE

Zaradi narave eksperimentalnega dela trajajo naloge na Katedri za mikrobiologijo dlje in so primerne predvsem za magistrske študente. Dela obsegajo teoretične naloge s področja prehranjevanja in dietetike, mikrobiološke ustreznosti in kvarjenja živil, onesnaževal, ocen tveganja ali pa delo v celičnem laboratoriju s celičnimi linijami. Če imate idejo za delo, se oglasite pri nas in lahko pretehtamo možnosti za njeno izvedbo.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand