TRGATEV GROZDJA ZA VINO POSEBNE KAKOVOSTI LETNIKA 2021 NA MERANOVEM

V četrtek, 20. 1. 2022 je, v vinogradu na Meranovem, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru izvedla trgatev za vino posebne kakovosti SAUVIGNON.

Datum trgatve ni bil naključen: Pred natanko 240-mi leti, 20. januarja leta 1782 se je rodil nadvojvoda Janez, začetnik sodobnega vinogradništva na štajerskem. 

Trgatev na obletnico rojstva (20. januarja) je prvi v nizu dogodkov, s katerimi bomo letos na Meranovem obeležili 200-to obletnico ustanovitve posestva. Leta 1822 je nadvojvoda Janez namreč kupil posestvo, pričel s sodobnim vinogradništvom ter v bližini ustanovil viničarsko šolo. Danes nadaljuje tradicijo in prenos znanja Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

Pogoji za pozno trgatev niso izpolnjeni vsako leto, temveč samo v posebno dobrih, suhih in sončnih letih, ko grozdje dočaka jesen primerno zdravo in sladko. Letošnje leto je bilo idealno, zato je na 7-ih arih naših vinogradov dočakala trgatev sorta Sauvignon, ki nam je že v preteklosti dala odlične rezultate.

V letu 2015 smo na isti lokaciji obrali in nato pridelali izjemno predikatno vino Sauvignon suhi jagodni izbor 2015, ki je pobral najvišje nagrade na vseh udeleženih ocenjevanjih:

  • Prvak v kategoriji sladkih vin (Salon Sauvignon Ptuj 2020)
  • Velika zlata medalja  Vino Slovenija (Pomurski sejem 2020)
  • Dobitnik nagrade Stanka Čurina za najvišje ocenjeno vino na ocenjevanju Vino Slovenija 95,67 točk.
Facebook
LinkedIn